Home / Haberler / Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Ebediyete Yürüdü

Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Ebediyete Yürüdü

bahaettin

 BAHAETTİN KARAKOÇ’UN HAYATI

 

Ramazan AVCI

 

1960 sonrası Türk şiirine eserleri, üslubu, şiir anlayışı ve kişiliği ile damgasını vurmuş olan, edebiyat dünyasında Türk Şiirinin Beyaz Kartalı, Dede Korkut’u, Ak Sakal Akın’ı unvanlarıyla anılan Bahaettin Karakoç, 5 Mart 1930 tarihinde Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı, dört tarafı dağlarla kuşatılmış büyük ve şirin bir köy olan Celâ’da, iki katlı toprak bir evde doğdu. Bağları, bahçeleri, özellikle şifalı içmeleriyle ünlü bu köy, bugün Ekinözü adıyla Kahramanmaraş’ın küçük bir ilçesidir. Babasının adı Ümmet, annesinin adı Fadime’dir.

Ekinözü ilçesinin tarihçesi ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda ilçenin 17.yy. dan beri yerleşim yeri olduğu tespit edilmiştir.  Erzurum, Sivas, Gürün, Darende, Elbistan ve Kahramanmaraş kervan yolu üzerinde ara konaklama yeri olduğundan buradan geçmekte olan yolcular şifalı içme sularının çevrede tanıtılmasına katkıda bulunarak yerleşim yeri olarak büyümesine yardımcı olmuştur.

Ay’ı, Güneş’i Karakoç’un hayatında ve sanatında derin izleri olan Salavan Dağı’ndan doğar, Berit Dağı’ndan batar. Aşağı İçme’den çıkan Kırkgöz suyu, az ileride Nargile suyuyla birleşir; birkaç kilometre ötede de Ceyhan Irmağı’na karışır, birçok barajı ve Çukurova’yı besler, sonunda Akdeniz’e dökülür.

Bahaettin Karakoç’un Ailesi

Karakoç’un babası Ümmet Karakoç, usta bir şair ve iyi bir eğitimcidir. İleri görüşlü, kültürlü ve yenilikçi bir insandır. Hem Arap alfabesini hem de Latin alfabesini kendi kendine öğrenmiş ve çevresine de öğretmiştir. Cela’da uzun yıllar muhtarlık yapmış, köye ilkokulun açılmasını da sağlamıştır. Yörede yüzlerce öğrenci okutmuş, hafız yetiştirmiştir.

Ümmet Karakoç, divan edebiyatını, halk edebiyatını, tekke edebiyatını çok iyi bilirdi. Zengin bir kitaplığı vardı. Bahaettin Karakoç’un ifadesiyle “Yüreği ve kafası dolu, gönlü deli, gözleri sulu ve Allah’ın dini bütün bir kulu”ydu. Bahaettin Karakoç’un annesi Fadime Hanım, okuryazar olmamakla birlikte tam bir Osmanlı kadınıdır. Eşi gurbete gittiğinde evin hem anası, hem babasıdır. Karakoç, annesi için “Annemin bana ninni söylediğini hiç hatırlamam ama irticalen söyledikleri dörtlükler hâlindeki deyişlerini ölünceye kadar unutmam mümkün değil.” diyor.

Bahaettin Karakoç, beş kardeşten en büyüğüdür. Diğer kardeşleri de kendisi gibi şairdir ve kendi ifadesiyle kardeşlerin beşi de “şiir meydanlarında kendi sıkletlerinde güreş tutmaktadır.” Özellikle Abdurrahim Karakoç, Cumhuriyet devri Türk halk şiirinin köşe taşlarından biridir.

Okul Hayatı

İlkokula 1937 yılında kendi köyünde başlayan Karakoç, ilk yıl okula bir türlü alışamaz. Sık sık okuldan kaçıp Salavan Dağı’na çıkar. Babası bunu fark eder ve onu okula alıştırır. Bu arada eski yazıyı üç günde öğrenir. Bir ayda da Kur’an’ı bitirir. Resmi ve el yazısı çok güzel olduğu için komşuları mektuplarını, dilekçelerini kendisine yazdırır.

İlkokuldan sonra 1942 yılında Düziçi Köy Enstitüsüne kaydolur.  Şair, bu okuldaki ilk yılında uygulama derslerinin ağır olması nedeniyle hastalanır,  okuldan kaçar ve köye döner. Sağlık durumu düzelince okula tekrar döner ama geçen zaman zarfında arkadaşları bir üst sınıfa geçmişlerdir. Karakoç ise birinci sınıfı tekrar etmek durumunda kalır.

Üçüncü sınıfta Millî Eğitim Bakanlığının açtığı imtihan sonunda Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü Sağlık Bölümünde okumaya hak kazanır ve 1947 yılında bu okula geçiş yapar.

Şiire Başlaması ve Beslendiği Kaynaklar

Bahaettin Karakoç’un doğup içinde büyüdüğü aile çevresi, şair ruhlu bir baba, halk edebiyatıyla beslenen sözlü bir kültür, manevî iklimi yüksek bir inanç atmosferi, özgürlüğün, güzelliğin ve sonsuzluğun ilhamı dağlar onun şiire yönelmesinde birinci derecede etki eden ortam olmuştur.

Babası tarihimizde gurur duyduğumuz olayları şiirli bir masal diliyle anlattığı için Karakoç ve kardeşleri şiir diline daha küçük yaşta aşina olur. Evde Fuzulî’nin, Yunus’un, Âşık Ömer’in ve Karacaoğlan’nın şiirleri okunur. Bundan dolayıdır ki Ümmet Karakoç’unbeş oğlu da şairdir.

Henüz ilkokul 3. sınıfa giderken şiirin varlığından haberdardır. Bu yıllarda babası Ümmet Karakoç, bazen kendine ait, bazen usta şairlere ait şiirler okur; Karakoç da babasına özenerek gizli gizli şiirler yazar. Babasının zengin kitaplığında bulunan Karacaoğlan kitabı hiç elinden düşmez.

Yayınlanan İlk Şiiri

Karakoç’un yayınlanan ilk şiiri köyü için yazdığı bir koşmadır. Şiir 1942 yılında Behçet Kemal Çağlar’ın yönettiği “Yurt” gazetesinde yayınlanmıştır. Bahaettin Karakoç, bu şiirin yayınlandığında henüz 12 yaşındadır. Bu şiir daha sonra 1950 yılında Şair Osman Atilla tarafından hazırlanan “Memleket Şiirleri Antolojisi”ne alınacaktır.

Şiirinin Seyir Çizgisi

Bahaettin Karakoç’un şiirleri önceleri Köy Postası (1949), Genç Kalemler (1950), Orkun, Tohum, Ozan (1959) gibi dergilerde; sonraki yıllarda da Varlık Yıllığı (1963), Büyük Türkiye, Hareket, Adımlar, Elif, Zeren, Töre, Hisar, Türk Edebiyatı, Doğuş, Nilüfer, Millî Kültür, Dolunay, Ortadoğu, Bayrak gibi çok sayıda dergi ve gazetede yayınlandı.

Seyran” adlı kitabının yayımlanması ve bu eserin edebiyat dünyasında büyük yankı uyandırması sonrasında edebiyat çevresi daha da genişledi. Hareket, Hisar, Türk Edebiyatı dergilerinin daimi yazarları arasında yer alması Ahmet Kabaklı, Mehmet Çınarlı, İlhan Geçer, Nurettin Topçu gibi sanat, fikir ve edebiyat adamlarıyla tanışmasına ve onlarla dostluklar kurmasına vesile oldu.

Memuriyeti

Bahaettin Karakoç, 1947 yılında enstitüden mezun olduktan sonra 1949 yılından itibaren Elbistan, Gaziantep, Nurhak, Cela, Kahramanmaraş gibi birçok il, ilçe ve köylerde sağlık memuru olarak çalıştı. 1964 yılında Elbistan Hükümet Tabipliği sağlık memurluğuna atandı. Bu birimde 1969 yılı başlarına kadar görev yaptı. Daha sonra sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi üzerine 1969 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü Eğitim Şubesine atandı. Bilahare Merkez Verem savaş Dispanserine nakledildi. Toplam 32 yıl,  8 ay çalıştıktan sonra kendi isteğiyle 1 Haziran 1982 tarihinde emekli oldu.

Evliliği ve Çocukları

Karakoç, 1955 yılında askere gitti. Ankara Piyade Yedek Subay Okulunda 6 ay eğitim gördükten sonra askerliğine İstanbul 3. Bağımsız Korugan Taburunda önce asteğmen, sonra teğmen olarak devam etti.  1957 yılında vatanî görevini tamamlayarak tekrar memuriyetine döndü.

1951 yılında Hatice Hanım ile evlendi; tam 60 yıl süren mutlu evliliklerinden dördü kız, beşi erkek olmak üzere dokuz çocuğu oldu. Sanatkâr ruhlu olan çocuklarının hepsi de üniversite mezunu olup devletin çeşitli kademelerinde görev yapmaktadırlar.

Hakkında Hazırlanan Özel Sayılı Dergiler

Seviye dergisi Mart-Nisan 1998 tarihli 6. sayısını “Yaşayan Türk Şiirinin Dede Korkut’u Bahaettin Karakoç” üst başlığı ile; Mefkûre dergisi, 2003 yılında çıkarttığı 11. sayısını “Türk Şiirinin Yaşayan Aksakalı” üst başlığı ile;Türk Edebiyatı dergisi, Temmuz 2003 tarihli 357. sayısını “Şiirimizin Yüz Akı Bahaettin Karakoç” üst başlığı ile;Gümüşkalem dergisi Temmuz 2010 tarihli 5. sayısını  “Bahaeddin Karakoç Özel Sayısı” üst başlığıyla Bahaettin Karakoç hakkında özel sayılar çıkarttılar.

2014 yılında Bahaettin Karakoç’a fahri doktora unvanı verilişi anısına Ramazan Avcı tarafından “Günümüz Türk Şiirinin Dede Korkut’u Bahaettin Karakoç” adlı kitap hazırlandı.

Aldığı Ödüller

Bahaettin Karakoç, sanat hayatındaki ilk ödülünü nesir türündeki eseriyle aldı. 1962 yılında Akşam gazetesiyle Türk Kadınlar Birliği’nin Türkiye genelinde ortaklaşa düzenledikleri hikâye yarışmasında “İsa ile İshak” adlı hikâyesiyle ikincilik ödülü aldı.

1983 yılında KASD (Kayseri Sanatçılar Derneği) tarafından yılın şairi seçildi.

1986 yılında “Bir Çift Beyaz Kartal” adlı kitabıyla şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülünü aldı.

1989 yılında Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen Na’t-ı Şerif yazma yarışmasında üçüncülük ödülü aldı.

1991 yılında “Beyaz Dilekçe” adlı şiiri ile Türkiye Diyanet Vakfı Münacat Yarışmasında birincilik kazandı.

1993 yılında Türkçenin Uluslararası 2. Şiir Şöleni için gittiği Kazakistan’ın başkenti Almaatı’da “Büyük Abay Ödülü”yle ödüllendirildi.

1996 yılında Güneydoğu Radyo Televizyonu tarafından “Yılın Sanatçısı” ödülüne layık görüldü.

1997 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesinin ülke genelinde açmış olduğu “Malatya” konulu şiir yarışmasında birincilik ödülünü aldı.

2003 yılında Türkiye Yazarlar Birliğince “ Şükran ve İhtiram Beratı” verildi.

2004 yılında Tarsus Belediyesi tarafından “Karacaoğlan Onur Ödülü”ne layık görüldü.

2008 Yılında Şiir Dalında ESKADER (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği) Ödülü verildi.

2009 yılında Kahramanmaraş İl Özel İdaresi tarafından “Sanat Ödülü” verildi.

2011 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Bursa Edebiyatçılar Derneği tarafından “Evliya Çelebi Ödülü”ne layık görüldü.

2011 yılında İLESAM tarafından Edebiyat Dalında Üstün Hizmet ve Başarı Ödülü’ne layık görüldü.

2011 yılında Küçükçekmece Belediyesi tarafından “Onur Plaketi” ile ödüllendirildi.

2012 yılında Sultanbeyli Belediyesi tarafından Türk Şiiri Hizmet Ödülü verildi.

2014 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

 

Hakkında Yapılan Programlar

Çeşitli ulusal ve yerel TV’lerde ve radyolarda hakkında programlar yapılan Bahaettin Karakoç için 2003 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yaşayan Yazarlara Saygı” kapsamında “Şehrin Kapılarındaki Şair Bahaettin Karakoç ve Türk Şiirinin Çeyrek Asrı” başlığıyla iki gün süren bir program düzenlendi.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)`nin Üsküdar Belediyesi ile birlikte düzenlediği Şairlere Saygı programlarının altıncısı Bahaettin Karakoç adına düzenlendi.21 Eylül 2006 yılında Elazığ’da 4. Hazar Şiir Şölenlerinde “Bahaettin Karakoç’a Saygı” programı düzenlendi.

2015 İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “Bir Nesli Mayalayanlar: Bahaettin Karakoç’a Saygı Gecesi”  düzenlendi.

Hakkında Yapılan Tezler ve Kitaplar

Cumhuriyet Sonrası Türk Şiirinde Bahaettin Karakoç, Mehmet Narlı, 19 Mayıs Ün. Eğ. Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Lisans Tezi, 1989, Samsun

Bahaettin Karakoç ‘un Şiirlerinde Temalar,  Hatice Özkara,  Ankara Ün. Dil ve Tarih-Coğrafya Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Lisans Tezi, 1993, Ankara

Bahaettin Karakoç, Hayatı, Eserleri ve Şiirlerindeki Tematik Yapı Üzerine Bir İnceleme, Ömer Kazazoğlu, Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Lisans Tezi, 1993, Elazığ

Bahaettin Karakoç’un Şiirlerinde Yer Alan Sıfatlar, Ülkü Sucu, İnönü Ün. Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü,  Lisans Tezi, 1994, Malatya

Bahaettin Karakoç ve Şiir Dünyası; Muhterem Şahin, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Lisans Tezi, 1996, Ankara

1950 Sonrası Türk Şiirinde Bahaettin Karakoç, Mehmet Narlı,  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi,  Sosyal Bilimler Enst. Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi,1996,Kahramanmaraş,

Bahaettin Karakoç’un Şiirlerinde Sevgi,  Kâzım Çandır, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı,Lisans Tezi, 1997, Isparta

Bahaettin Karakoç’un Şiirlerinde Sıradışı Bağdaştırmalar, Aytaç Dinç Yıldırım, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili Bilim Dalı, Master Tezi, 2005, Ankara

Bahaettin Karakoç’un Eserlerinin Kelime Grupları Açısından İncelenmesi, Ayşe Turhan, Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Lisans Tezi, 2009, Elazığ

Araştırmacı Yazar Ramazan Avcı, 2012 yılında Bahaettin Karakoç hakkında “Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç” isimli kitap hazırladı.

 

Bestelenen Şiirleri

Bahaettin Karakoç’un “İlk Yazda” adlı şiiri Hasan Sağındık tarafından bestelenerek “Zindan Şehirler” adlı kasete alındı.

“Öl De” ve “Bitsin Seninle” adlı şiirler Hasan Sağındık tarafından bestelenerek “Bitsin Seninle” adlı kasete alındı.

“Sana Yazdım” ve “Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman” isimli şiirleri Hasan Sağındık tarafından bestelenerek “Adamlar” isimli kasete alındı.

“Toprağa Bas Deli Gönül Toprağa” adlı şiiri Bayram Bilge Tokel tarafından bestelendi ve CD’ye okundu.

“Gel” isimli şiiri Hasan Sağındık tarafından bestelenerek “Siyah Ağıt” adlı kasete alındı.

“Kepez” adlı şiir, Seyfullah Kartal tarafından “Sır” adlı kasete okundu.

“Canım Olmaya Var mısın?” adlı şiir Ömer Faruk Beyceoğlu tarafından bestelendi ve kasete okundu.

“Vay” isimli şiiri Arif Nazım tarafından bestelenerek “Sevda Şiirleri 3” adlı kasete alındı.

“Irgalanış” ve “Erzincan” isimli şiirleri Hasan Sağındık tarafından bestelenerek “Dosta Doğru-Irgalanış” adlı kasete alındı.

“Sen Benim Her Şeyimsin” adlı şiiri Ziya Uğur tarafından bestelendi ve “Yeniden Düşelim Yollara” adlı CD’ye alındı.

“Alınyazım Yavuklumsun” ve “Milletime Kurban” adlı şiirleri Kadir Turan tarafından beslenerek “Sabır” isimli kasete alındı.

Karakoç’un şiirlerinin bir kısmı da İbrahim Sadri ve Bedirhan Gökçe tarafından CD ve kasetlere okunmuş ve bu şiirler büyük ilgi görmüştür.

Eserleri

Şiir Kitapları

Türk şiirinin en velut şairlerinden biri olan Bahaettin Karakoç’un 19’u şiir, 2’si antoloji olmak üzere yayınlanmış 21 kitabı bulunmaktadır.

Mevsimler ve Ötesi

Bahaettin Karakoç’un ilk şiir kitabı Mevsimler ve Ötesi adını taşıyor. 1962 yılında yayınlanan bu eser ilk gençlik heyecanıyla kaleme aldığı aşk, memleket, millet, kahramanlık gibi temaların işlendiği denemelerini içine alıyor.

Seyran

Seyran, Bahaettin Karakoç’un ikinci şiir kitabıdır. Ocak 1973 yılında Hareket Yayınları tarafından yayınlanan eserde 47 şiir yer almaktadır. Karakoç bu eserle geleneksel şiir anlayışından modern şiir anlayışına yönelmiştir.

Sevgi Turnaları

Sevgi Turnaları, şairin üçüncü şiir kitabı olup 1975 yılında Türk Edebiyatı Dergisi tarafından yayınlanmıştır.

Ay Şafağı Çok Çiçek

Karakoç’un dördüncü şiir kitabı olan Ay Şafağı Çok Çiçek, 1983 yılında Ocak Yayınları arasından çıktı. Eserin ikinci baskısı 1998 yılında Beyan Yayınları tarafından yapıldı. Bu eserde ağırlıklı olarak divan şiirinin gazel ve mesnevi nazım biçimlerinin modern bir tarzda yorumlandığı görülür.

Kar Sesi

Şairin beşinci eseri olan Kar Sesi, 1983 yılında Ocak Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Eser; Kar Sesi, Resimler, Bekleyiş ve Aşkın Ateş Bahçesinde başlıkları altında dört bölümden oluşmaktadır.

Zaman Beyaz Bir Türküdür

Zaman Beyaz Bir Türküdür adlı eser Orkun Yayınevi tarafından 1984 yılında yayınlandı. Eser 96 sayfadan ve dört bölümden oluşuyor.

İlk Yazda

Cönk Yayınları tarafından 1984 yılında yayınlanan İlk Yazda isimli eserin başında Bahaettin Karakoç’un sanat üzerine bir makalesi yer alıyor.

Bir Çift Beyaz Kartal

Bahaettin Karakoç’un sekizinci kitabı Bir Çift Beyaz Kartal adını taşımaktadır. Eser Dolunay Yayınları arasında 1986 yılında yayınlanmıştır.

Menzil

Bahaettin karakoç’un dokuzuncu şiir kitabı olan Menzil, Dolunay Yayınları arasında 1991 yılında yayınlanmış ve Ethem Baran’ın resimleriyle, sure ve hadislerle bölümlere ayrılmıştır.

Uzaklara Türkü

Bahaettin Karakoç’un onuncu şiir kitabı Uzaklara Türkü adını taşımaktadır. Eser, Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında yayınlanmıştır.

Güneşe Uçmak İstiyorum

Bahaettin Karakoç’un Güneşe Uçmak İstiyorum adlı şiir kitabı 1993 yılında Ecdad Yayınları arasında yayınlandı.

Beyaz Dilekçe

Beyaz Dilekçe, Bahaettin Karakoç’un dinî muhtevalı şiir kitabıdır. Eserin ilk baskısı 1995 yılında Ocak Yayınları tarafından, ikinci baskısı ise 1998 yılında Beyan Yayınları tarafından yapıldı.

Güneşten Öte

Güneşten Öte,  Karakoç’un 14. kitabı olarak 1995 yılında Ocak Yayınları arasında çıktı. 141 sayfadan ve dört bölümden oluşan bu eserde 66 şiir yer alıyor.

Leyl ü Nehar Aşk

Karakoç’un 15. şiir kitabı olan Leyl ü Nehar Aşk, 1997 yılında Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları arasında çıkmıştır. Eser, “Aşk Mektubu” ve “Bildiğim Tek Adres Sensin” başlıklarını taşıyan iki bölümden oluşuyor.

Aşk Mektupları

Karakoç’un 16. şiir kitabı olan Aşk Mektupları, 1999 yılında Dolunay Yayınları arasında çıkmıştır.

Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman – Ay Işığında Serenatlar

Sıla Yayınları arasında 2001 yılında yayınlanan bu eser, şairin 17. şiir kitabıdır. Sayfa hacmi bakımından diğerlerinden daha geniş olan bu kitapta 100 şiir yer almaktadır. Eser “Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman” ve “Yürek Bir Güldestedir Yolculuklarda” başlığı altında iki bölümden oluşuyor.

Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri

Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri Dolunay Yayınları arasından 2004 yılında yayınlandı.

Ben Senin Yusuf’un Olmuşum

Bahaettin Karakoç’un 19. şiir kitabı olan Ben Senin Yusuf’un Olmuşum,  2006 yılında Dolunay Yayınları tarafından yayınlandı.  Eser, “Ben Senin Yusuf’un Olmuşum” ve “Telleri Ağdıran Türkü Kuşları” başlıkları altında iki bölümden oluşuyor.

Gündemde Yine Aşk Var

Bahaettin Karakoç’un Gündemde Yine Aşk Var adlı şiir kitabı 2008 yılında Nobel Kitabevi Yayınları arasından çıkmıştır. Eser dört bölümden ve 78 şiirden oluşmaktadır.

Sabah Esintileri

2015 yılında yayımlanan ve şairin son şiirlerini ihtiva eden eserin ilk bölümünde Yakup Çelik, Muhammet Nur Doğan, Metin Önal Mengüşoğlu, Tacettin Şimşek, Beyhan Kanter, Tarık Özcan, Arif Bilgin, Ramazan Avcı, Bahtiyar Aslan ve Aytant Dinç Yıldırım’ın değerlendirme yazıları bulunmaktadır.

Antolojileri

Bahaettin Karakoç, iki ayrı konuda ve türde iki antoloji hazırlamıştır.

Dolunay Şiir Güldestesi

Dolunay Güldestesi, Bahaettin Karakoç’un Dolunay şairlerinin eserlerinden titizlikle seçtiği şiirlerden oluşan bir antolojidir. Eser, 1996 yılında Dolunay Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Dolunay Güldestesi’nde 62 Dolunay şairine ait 62 şiir yer almaktadır.

Şiir Burcunda Çocuk

Bahaettin Karakoç’un, Hüseyin Özbay ve Mustafa Tatçı ile birlikte hazırladıkları Şiir Burcunda Çocuk adlı antoloji, 1993 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları, Çağdaş Yazarlar Dizisi arasında yayınlandı.

Bahaettin Karakoç’un eserleri bir araya getirilerek, Nar Yayınları arasında 5 cilt hâlinde yeniden yayımlandı.

Dolunay Okulu

Bahaettin Karakoç, 1986 yılında Dolunay adlı bir dergi çıkarttı. Dergi, kısa zamanda ülke sathında yankı buldu. 37. Sayısından sonra ağır vergiler dolayısıyla kapandı. Dolunay Dergisi etkinliği olarak 1987-2013 yılları arasında ülke genelinde Dolunay Şiir Şölenleri düzenledi. Bu şölenlere yüzü aşkın şair katıldı. Gerek kendisinin gerekse şiir damarı olan genç şair adaylarının edebî çalışmalarını yayımlamak üzere Dolunay Yayınlarını kurdu. Bu yayınlar arasında toplam 31 eserin yayımlanmasını sağladı.

Türk Şiirinin Beyaz Kartalı 16.10.2018 tarihinde Kahramanmaraş’ta vefat etti.

Türk şiirinin Dede Korkut’una Allah’tan rahmet yakınları ve ailesine sabır diliyoruz.

Check Also

külliye 99 Kapak Sırt ve Reklam

“Edebiyatımızda Fütüvvet ve Ahilik” Dosya Konulu Yeni Sayımız Yayınlandı

“Edebiyatımızda Fütüvvet ve Ahilik” dosya konulu yeni sayımız yayınlandı. Yeni sayımıza katkı veren yazarlarımız şunlardır. …

Bir Cevap Yazın