Elazığ Belediyesi ve Bizim Külliye Dergisi tarafından düzenlenen 1. Dede Korkut Hikâye yarışmasının sonuçları açıklandı.
Bizim Külliye Dergisinde düzenlenen ödül açıklama programına Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İzzetpaşa Vakfı Başkanı Prof. Dr. Necip İlhan ve yönetim kurulu üyeleri, Bizim Külliye Dergisi Yayın Yönetmeni Nazım Payam ve dergi mensupları ile yarışma jürisi katıldı.
Toplantıda ilk değerlendirmeyi yapan Bizim Külliye Dergisi Yayın Yönetmeni Nazım Payam, Dede Korkut Hikâye Yarışması’nın ilkini gerçekleştirdiklerini, Elazığ Belediyesinin destekleri ile yarışmanın geleneksel hale geleceğini söyleyerek katkılarından dolayı Başkan Yanılmaz’a teşekkür etti.
Yarışma ve ödüller hakkında bir açıklama yapan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise şunları söyledi; “Bugün şehrimiz için yine bir ilk olan bir etkinlik vesilesi ile karşınızdayız.
Bilindiği gibi son yıllarda belediyecilik hizmetleri yanında kültür-sanat ve edebiyat alanında da birçok etkinliği hayata geçiren bir belediye konumuna yükseldi.
Daha dün yine ilimizin seçkin konuklarımız ve yazarlarımızla birlikte Mehmet Akif Kütüphanesini hizmete açtık.
2014 yılından bugüne toplam kültür sanat etkinliği gerçekleştiren bir belediye olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz.
Zira biz belediyeciliği şehirleri imar etme kadar nesilleri de imar ve inşa etmek olarak görüyoruz. Kültürel temellerden yoksun bir neslin, en güzel estetik gayelerle inşa edilen bir şehri imha etmemesi için kültür kodlarımızı canlı tutacak çalışmaları yapmayı da hem milli ve vicdanı bir vecibe olarak görüyoruz.
Elazığ Belediyesi tüm bu çalışmalarını yaparken uzman kurumlar ve uzman insanlarla yoluna devam ediyor. Bizler bugün yarışma sonuçlarını açıklayacağımız Dede Korkut Hikâye yarışmasını ilimizden neşet edip e debi mahfillerde önemli ve saygın yere sahip olan ve başında kendisiyle gurur duyduğumuz yazar Nazım Payam’ın bulunduğu Külliye Dergisi ile birlikte yapıyoruz.
Elazığ Belediyesi olarak yine Külliye dergisi ve Türkiye Yazarlar Birliği ile ortak bir önemli etkinliğe de 5-6 Ekim tarihleri arasında imza atmış olacağız.
Alanlarında yetkin bilim insanları ve yazarların da bulunduğu değerli katılımcılarla “Şehir Kültürü Kültürlü Şehir” Sempozyumunu düzenleyerek yine bir ilke imza atacağız. Önümüzdeki günlerde bu sempozyumla ilgili gerekli açıklamaları yapacağız.
Bilindiği gibi en önemli kültür aktarım araçları edebi ürünlerdir. Yazıl metinlerden önce nesilden nesille aktarılan sözlü edebi ürünlerin başında hikâye, masal ve destanlar gelir.
Edebiyatımız ise hikâye ile başlar. Bizim kadim edebî türümüz hikâyedir. Bu tezin kaynağı ise Dede Korkut Kitabı’dır. Şiirimiz dahi hikâyenin dilinden derlenmiş ve vücut bulmuştur.
Hikâye yazma geleneğini teşvik etmek ve yeni nesilleri yazma eylemiyle daha yakın bir bağ kurmak amacıyla düzenlediğimiz hikâye yarışmasına 58 yetişkin kategorisinde 17 de gençler kategorisinde olmak üzere toplam 75 hikâye katıldı.
Jüri üyelerimiz tarafından büyük bir titizlikle değerlendirilen ve katılımcılar arasında
Öğrenci Kategorisinde dereceye giren öğrencilerimiz;
- Cevadi rumuzuyla Ahmet Yesevi Sosyal Bilimler Lisesinden katılan Atakan Pektaş “Görünmeyen Ruhlar Kaplar Geceyi” adlı hikâyesiyle,
- Miray rumuzuyla Mehmet Koloğlu Anadolu Lisesinden katılan Miray Zeynep Taş “Özgürlüğün Denizine Attığım Yumuşak Adımlar” adlı hikâyesiyle,
- Huzur rumuzuyla İmam Efendi Kız Anadolulu Lisesinden katılan Dilara Arslan ise “İsmet” adlı hikâyesiyle…
Yetişkinler Kategorisinde derece alanlar
- Nebularumuzuyla Antakya Hatay’dan katılan Murat Çarboğa “Göğün Işıktan Bozkırları” adlı hikâyesiyle,
- Kız Kulesi rumuzuyla İstanbul’dan katılan Şeyma Kaya “Hüzünler Saklayan Bahçemde Zaman” adlı hikâyesiyle,
- Kâtip rumuzuyla Kastamonu’dan katılan Recep Çelik ise “Yürek Kambur Kaldı” adlı hikâyesiyle dereceye hak kazanmışlardır.
Ben yarışmada dereceye giren, dereceye girmediği halde yarışmamıza katılarak hikâyelerini gönderen tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.
Yarışmaya katılan hikâyelerimizi kitaplaştırarak yazın hayatına da kazandırmış olacağız.
Hikâyenin ödül törenini de daha önce zikrettiğim 5-6 Ekim tarihlerinde “şehir kültürü kültürlü şehir” sempozyumu kapsamında düzenleyeceğimiz bir etkinlikle birlikte gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Ben tekrar bu yarışmada bizlerle birlikte olan Külliye dergisine, hikâye yarışmasına katılan hikâyeleri büyük bir titizlikle okuyup değerlendiren jüri üyelerimize ve yarışmaya katılan tüm hikâye yazarlarımıza teşekkür ediyorum”.
Yayın Yönetmenimiz Nazım Payam ve Elazığ Belediye Başkanı Sayın Mücahit Yanılmaz’ın birlikte yaptıkları açıklamayı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.