Home / Haberler / Necati Kanter’in “Bürde” “Bir Hırka-i Saadet Romanı” Yayınlandı

Necati Kanter’in “Bürde” “Bir Hırka-i Saadet Romanı” Yayınlandı

 

n22Necati Kanterin Kaside-i Bürde Şairi Ka’b bin Züheyr’i anlattığı romanı “Bürde” “Bir Hırka-i Saadet Romanı” adıyla yayınlandı.

Elazığ’ın divanelerini anlattığı Bizim Şehrin Divaneleri ve hikâyelerinden oluşan ikinci kitabı İsmi Gül’ün ardından Necati Kanter’in ilk romanı olma özelliği taşıyan “Bürde” “Bir Hırka-i Saadet Romanı” adıyla yayınlandı.

Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları tarafından okuyucularına ulaştırılan roman hakkında değerlendirmede bulunan Yazar Kanter, Kaside-i Bürde şiirini gençlik yıllarından beri bildiğini ve beğendiğini, Hz. Peygamber’in Hırka-i Şerifini bir şaire vermesinin kendisini çok etkilediğini belirtti. Kanter, Bürde Şairinin önce Hz. Peygamber’i eleştiren şiirler yazdığını, ardından da İslam ile müşerref olduktan sonra Hz. Peygamber’in yanında ve himayesinde şiirini ve mısralarını rahmetin emrine verdiğini ve söz oklarını artık müşriklere attığını kaydetti. Eserin girişinde romanın hikâyesini ve yazılma sürecini de anlatan Kanter, Topkapı Müzesinde gördüğü Hırka-i Saadet’in kedisinde önemli tesirler bıraktığını, ardından bu konuda okuma ve araştırmalar yapmaya ve romanı tasarlamaya başladığını söyledi. Kanter, Ka’b bin Züheyr’in şiirinin şirkin emrinde olduğu yıllarda öldürülme korkusuyla çöllerde yaşadığını, ancak İslam ile müşerref olmasıyla Hz. Peygamber’in himayesinde sanatını bu defa rahmetin emrine sunduğunu ifade etti. Hz. Peygamber ile başlayan ve daha sonra bütün İslam devletlerinde devam eden “caize” denilen bir gelenek bulunduğunu belirten Kanter, bu gelenekle şairlerin, ediplerin, sanatçıların ve ilim adamalarının devlet adamları tarafından korunup desteklendiğini, Hz. Peygamber’in Bürde Şairine hırkasını vermesinin de bunun ilk uygulaması olduğunu ifade etti. Kanter, romanında Ka’b bin Züheyr’in hayat hikâyesini, ruhundaki dalgalanmaları, tereddütlerini ve küfrün karanlığından İslam’ın aydınlığına yolculuğunu roman üslubu içerinde ama tarihsel kaynaklara ve gerçeklere uygun şekilde anlatmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

n11Necati Kanter 1949 yılında Elazığ’da doğdu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini tamamladı. Çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Fırat Üniversitesi İlahiyat fakültesinde “Türk İslam Edebiyatı” uzmanı olarak görev yaparken 2008 yılında emekli oldu. Necati Kanter “Bizim Külliye” kültür ve sanat dergisi kurucuları arasında yer aldı. Öykü ve oyun yazma çalışmaları fakülte yıllarında başladı. Öykü ve yazıları Günışığı gazetesi, Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Muştu, Türk Edebiyatı, Berceste, Kültür Dünyası, Yedi İklim, Edebiyat Ortamı, Türk Edebiyatı ve Bizim Külliye Dergilerinde yayımlandı.

Check Also

“Korku ve Umut” Dosya Konulu Yeni Sayımız Yayınlandı

101. sayımızı duyguların en baskını “Korku ve Umut” dosya konulu yeni sayımız yayınlandı. Yeni sayımıza …

Bir Cevap Yazın