Home / Haberler / Taner Namlı : Bizim Külliye’nin Söyleyecek Sözü Var

Taner Namlı : Bizim Külliye’nin Söyleyecek Sözü Var

20161020_103225img-20161020-wa0021Elazığ’da gerçekleştirilen Uluslararası Basın Sempozyumunda bir sunum gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Dergimizin Yayın Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Taner Namlı “Geleneksel Edebiyatın Uç Beyliği: Edebiyat Dergiciliği İçinde Bizim Külliye” adlı sunumunda Bizim Külliye Dergisini anlattı.

Bizim Külliye Dergisi Taşradan Evrensel Olana Ulaştı

Namlı Bizim Külliye dergisini şu cümleler ile anlattı; “Yazarlar yazın hayatlarının başlangıcında en ilk mesajlarını dergiler aracılığı ile vermişlerdir. Çok sayıda önemli yazar ilk şiirlerini, ilk hikâyelerini hep edebiyat dergileri aracılığı ile okuyucu ile buluşturmuşlardır. Bizim Külliye Dergisi bir taşra dergisi olarak yola çıkmasına rağmen, edebiyat ve sanatta evrensel olana ulaşmış ve bu yolculuğunu devam ettirmektedir. Edebiyat tarihi yazıldığı zaman mutlaka dikkate alınması gereken bir dergidir.

İzzetpaşa Vakfının Desteği Dergiyi Uzun Soluklu Yaptı

Bizim Külliye’yi farklı kılan unsurlardan biri de kuruluşundan bu yana bir cami vakfı olan İzzetpaşa Vakfı tarafından destekleniyor olmasıdır. Bu durum Külliye’nin bir bakıma şansı olmuş, ülkemizde edebiyat dergilerinin korkulu rüyası olan maddi sıkıntıyı çok fazla yaşamadığı için de bugüne kadar yayınını kesintisiz devam ettirmiştir.

Bizim Külliye’nin Söyleyecek Sözü Var

Külliye yola çıkarken “Söyleyecek sözümüz var” demiş ve bu misyonla hayatına başlamıştır. Bir derginin başarısını kanıtlayan iki unsur bulunmaktadır. Bunlar yayındaki sürekliliği ve istikrarı bir de aldığı ödüllerdir. Bizim Külliye bu iki konuda da kendini kanıtlamış, 17 yıldır kesintisiz yayınlandığı gibi ulusal ve uluslararası çok sayıda ödül kazanmıştır.

Elazığ bir kültür sanat şehridir. Elazığ’da basın tarihine bakıldığı zaman iki dergi uzun soluklu olmuştur, bunlardan biri olan 1960 yıllarda yayınlanan Yeni Fırat Dergisi diğeri de 17 yıldır yayınlanan Bizim Külliye olmuştur.

Bizim Külliye zaman ve mekânın kısır tartışmalarından uzakta, kendini tamamen sanat ve edebiyatın gündemine ayırmış ve geleceğe seslenmektedir.

Bizim Külliye Edebiyatımızın Elazığ’daki Uç Beyidir

Sunumumuza “Geleneksel Edebiyatın Uç Beyliği: Edebiyat Dergiciliği İçinde Bizim Külliye” derken Uç Beyliği kavramı bir kültür havzası oluşturma idealine atıftır ve Bizim Külliye kendi kültür havzasını oluşturmaktadır.

Kültür ve sanat dergiciliğinin semereleri uzun yıllar sonra alınır, Bizim Külliye’nin Türk Edebiyatına katkıları da daha sonraları anlaşılacaktır.

Bizim Külliye’nin özel sayıları, özel röportajları ve gündeme getirdiği konularla Edebiyat tarihçiliği için birer kaynak niteliğinde olacaktır”.

Yard. Doç. Dr. Güler ise Sada Mecmuasını Anlattı

Elazığ’da gerçekleştirilen Uluslararası Basın Sempozyumunda bir sunum yapan İnönü Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Dergimizin Yayın Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Faruk Güler ise Elazığ Basın Tarihinde Unutulan Bir Ses: Sada Mecmuası adlı sunumunda Seda Mecmuasının yayın ilkeleri ve içeriği hakkında bilgi verdi.

Check Also

“Korku ve Umut” Dosya Konulu Yeni Sayımız Yayınlandı

101. sayımızı duyguların en baskını “Korku ve Umut” dosya konulu yeni sayımız yayınlandı. Yeni sayımıza …

Bir Cevap Yazın