Yaklaşık 3 ay önce İzzetpaşa Vakfı’nın yeni başkanı seçilen Prof. Dr. Necip İLHAN, gazetemiz Hâkimiyete projeleri anlattı. İLHAN, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün gerekli izni verdikten sonra ilk yapmak istediği projeler arasında, İzzetpaşa Camiinin iç ve dış restorasyonu ve mevcut yönetim binasının kadınlar mescidi olarak dönüştürülmesi var.
Hocam öncelikle kısaca sizi tanıyalım Prof. Dr. Necip İLHAN kimdir?
1963 yılında Elazığ’da doğdum. Ortaöğrenimi Elazığ’da, 1980 yılında tamamladım. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olduktan sonra 1984 yılında Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi oldum. 1984-1987 yılları arasında aynı fakültede Tıpta Uzmanlık Eğitimini, 1987-1992 yılları arasında ise Doktora eğitimini tamamladım. Yine aynı anabilim dalında 1992-1997 yılları arasında Yard.Doç.Dr. ve 1997-2002 yılları arasında ise Doç. Dr. 2002 yılından beri Prof. Dr. olarak Fırat Üni. Tıp Fakültesi Biyokimya ABD’de öğretim üyesi olarak görev yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım.
İzzetpaşa Vakfı üyeliğine ne zaman ve nasıl seçildiniz? Daha önceden İzzetpaşa vakfı yönetim kurulunda görev aldınız mı?
İzzetpaşa Vakıf senedinin 7. Maddesi gereğince, 8 numaralı kurucu üyesi olan rahmetli babamın ayrılması ile 1994 yılında yapılan genel kurul sonucu üye oldum. 31.03.1996-17.04.2004 tarihleri arasında yönetim kurulu üyesi olarak 17.04.2004-16.10.2016 tarihleri arasında ise İzzetpaşa Vakfı ikinci başkanı olarak görev yaptım.
İzzetpaşa Vakfının mal varlığı hakkında bilgi verir misiniz?
İzzetpaşa Vakfı; 1975 yılında İzzetpaşa Camiini Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin kendisini feshetmesi ile kurulmuştur. Vakıf; İzzetpaşa Camiinin eksikliklerinin giderilmesi, sağlık, eğitim, kültür ve sosyal alanlarda halka hizmet edecek tesisler yapmak ve yaşatmak amacı ile 107 kurucu üyenin 50.000 TL’yi vakıf hizmetlerine bağışlaması ile hizmete başlamış ve vakıf senedi doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Vakfın mal varlıkları arasında pasaj içerisinde bulunan dükkânlar ve ayrıca çeşitli mülkler bulunmaktadır. Cami pasajında bulunan 121 adet dükkân’dan 96 adedi vakfımıza ait 26 adedi ise Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Vakfımız bu dükkânlardan kira gelirleri elde etmektedir. Ayrıca; İzzetpaşa Caddesinde zemin katta İzzetpaşa taziye evi bulunan 2 blok halinde 7 adet dairemiz bulunmaktadır. Bu dairelerin 3 adedi İzzetpaşa Camii görevlilerine tahsis edilmiş, diğerleri işyeri olarak kiraya verilmiştir.
Vakfın mal varlıkları arasında yüksek öğrenime hizmet veren 276 yataklı zemin +10 kat halinde inşa edilmiş Altınyunus kız öğrenci yurdumuz bulunmaktadır. Bu yurt şu an kredi ve yurtlar kurumuna kira karşılığı tahsis edilmiştir. Bu yurt alanı içinde vakfımıza tahsisli yaklaşık 5400 metrekarelik bir alanda ise yükseköğretime hizmet vermek amacı ile yine bir kız öğrenci yurdu yapılması planlanmaktadır. Yurt alanı içinde bulunan ve vakfımız ile Diyanet İşleri Başkanlığının katkıları ile yapılan Altınyunus Camii ise müftülük denetiminde hizmet vermektedir.
Vakfımızın ayrıca otopark, banyo, tuvaletler gibi sunmuş olduğu hizmetlere bağlı olarak elde ettiği nakit gelirleri bulunmaktadır. Tuvalet hizmetleri bir protokol gereğince Elazığ Belediyesi’ne 5 yıllık bir süre ile devredilmiş olup şu anda tuvalet hizmetlerinden herhangi bir gelir elde edilmemektedir.
İzzetpaşa Vakfı şimdiye kadar hangi hizmetleri gerçekleştirdi?
İzzetpaşa vakfı kurulduğu günden bu yana vakıf ruhuna uygun olarak birçok sosyal ve kültürel hizmetleri gerçekleştirmiştir. Vakfın önemli sosyal dayanışma hizmetleri arasında fakir ailelere yardım, yüksek öğrenimde okuyan öğrencilere karşılıksız burs ve yine fakir üniversite öğrencilerine Altınyunus öğrenci yurdunda indirimli ve ücretsiz konaklama imkânı, cami bünyesinde bulunan banyo, tuvalet ve otopark hizmetleri sayılabilir. Vakıf senedinde yer alan ve vakfın amaçlarında belirtilen İzzetpaşa Camiinin eksikliklerinin tamamlanması ve caminin bakım ve onarımı ile diğer camilere de yardım, yapılan hizmetlerimiz arasında önemli bir ayrıcalık oluşturmaktadır. Vakfımız yukarıda sayılan hizmetlerinin dışında sokak çocuklarının rehabilitasyonunu sağlamak için 2001 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen arsa üzerinde Sokak Çocuklarını Koruma Merkezi inşaatını yaparak 2003 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devretmiştir. Vakfımız yüksek öğrenim gören kız öğrencilerin yurt sorunun çözmek amacı ile Altınyunus Kız öğrenci yurdunu kendi imkânları ve hayırseverlerin katkısı ile inşa ederek hizmete açmıştır.
Vakıf olarak kültürel hizmetlerinizde var, bunlardan biraz bahseder misiniz ?
Vakfımız birçok kültürel hizmetin gerçekleşmesine de aracılık yapmaktadır. Bu hizmetlerin en önemlilerinden biri yaklaşık olarak 17 senedir kesintisiz yayımlanan Bizim Külliye dergisidir. Dergi ülkemiz kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sağlamış, 2007’de Türkiye Yazarlar Birliğince, 2008’de Balkan Aydınlar ve Yazarlar Birliğince yılın dergisi seçilmiştir. Yine 2015’te Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) tarafından düzenlenen 19. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülüne Bizim Külliye Dergisi layık görülmüş, ödül Kazakistan Büyükelçiliğinde verilmiştir.
Ayrıca; vakfimız kurucu üyelerinden Dr. M. Naci Onur‘un hazırladığı Harputlu Rahmi Divanı, Harputlu Şair Hacı Hayri Bey isimli iki kitap vakfımız tarafından bastırılmış ve dağıtımı yapılmıştır. Vakfımız; milli birlik ve beraberliğimizin sembolü olan tarihi günlerde çeşitli toplantıların yapılmasına, kutlu doğum haftası ve benzeri programların düzenlenmesine ve ülkemizin sorunlarının çözümüne yönelik olarak yapılan aktivitelere dolaylı veya direkt olarak destek sağlamıştır. Ayrıca önemli bir tarih ve kültür mirası olan Harput ile ilgili olarak sanat eserlerinin ortaya çıkarılması ve korunması yönündeki çabalara destek olunmuştur.
Hayata geçirmek istediğiniz projeleriniz var mı ?
Vakıf yönetim kurulu olarak yeni dönemde de vakıf senedinde belirtilen amaçlar doğrultusunda hizmetlerimiz devam edecektir. Öncelikle, İzzetpaşa camiinin iç ve dış restorasyonu ile pasaj içerisindeki yer alan dükkânların onarım ve tadilat işleri yapılacaktır. Bu doğrultuda ihtiyacı hissedilen bir bayan mescidinin camii alanı içerisinde yapılması düşünülmektedir. Hâlihazır yönetim yerimizi tadilatla bayanlar mescidine dönüştüreceğiz. Ayrıca sosyal hizmetler içinde yüksek öğretime devam eden öğrenciler için verilen karşılıksız burs miktarları ve burs sayısı artırılacaktır. Vakıf ruhuna uygun olarak maddi yönden sıkıntı çeken ailelere imkânlar ölçüsünde destek sağlanacaktır. Yüksek öğrenimde olmayan öğrencilere de kırtasiye yardımı yapılacaktır. Vakfın daha önce yaptığı Altınyunus Yüksek Öğrenim Yurdu alanında en az 500 yatak kapasiteli yeni bir kız öğrenci yurdunun tarafımızca yapılması planlanmaktadır. Bundan başka vakfın hizmetlerinin halka duyurulması amacı ile yeni bir web sitesi hazırlanarak vakıf hizmetleri konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Bu amaçla tarihimiz açısından önemli olan günlerde ve toplumsal problemler ile ilgili konularda vakfımızın görüşleri tüm halkımız ile paylaşılacaktır.
Vakfımız yönetim kurulu olarak yeni dönemde önemli bir tarih ve kültür merkezi olan Harput’ta tarihi eserlerin ortaya çıkarılması ve korunması konusundaki çalışmalara destek olunacaktır. Vakfımız Elazığ’ın tanıtımı için yapılacak çalışmalara destek olacak bu amaçla yapılacak olan kültür ve sanat aktivitelerine katkı sağlamaya çalışacaktır.
Vakfınıza ait 3 ayda bir yayınlanan Bizim Külliye adlı dergi var. Dergi hakkında kısa bilgi verebilir misiniz ?
Vakfın önemli bir kültür hizmeti olan Bizim Külliye Dergisinin tüm toplum katmanlarına ulaştırılması ve derginin okuyucu kitlesinin artırılması amaçlanmaktadır. Yaklaşık 17 yıldır yayın hayatını sürdüren dergi adına kültür ve sanat ödüllerinin verilmesi, dergi adına kültür ve sanat söyleşileri ve imza günlerinin düzenlenmesi düşünülmektedir. Yine Elazığ’da yayın hayatını sürdüren televizyon kanallarından birinde 15 günde bir olmak üzere Bizim Külliye Saati adı altında bir program düzenlemeyi arzu ediyoruz. Ülkemizin değerli kültür ve sanat ve bilim adamlarını belirlenen konular üzerinde bu programlara davet ederek hem Elazığ’a olan muhabbeti artırmak hem de ülkemizin sorunlarını konuşmayı kültür ve sanat üzerine söyleşiler yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca dergi ofisinde (ki salonu toplantılara elverişli) çeşitli yayınevleri tarafından basılmış kitaplar üzerinde değerlendirmeler yapılacak Külliye Sohbetleri düzenlemeyi planlıyoruz.
Vakıf çalışmalarında uzlaşı ve hoşgörü esas alınarak üyelerimizin ve kurullarımızın görüş ve önerilerine kulak verilecek, topluma faydalı hizmetler yapılması konusunda gelen teklifler dikkate alınacaktır. Farkındalık yaratmak amacı ile Vakıf hizmetlerine maddi ve manevi katkı sağlayan kişilere düzenlenecek törenle plaket sunulacak, adları şeref defterimize kaydedilecektir. Bununla birlikte Vakıf senedinde gerekli düzenlemeler yapılarak vakfa üstün hizmetleri olan kişilerin vakıf üyeliğine alınması konusunda ayrıcalık tanınacaktır.
Vakfın yurtiçinde ve yurtdışında tanıtımının gerçekleştirilmesi hususunda “Bir Şehir Bir Vakıf Bir Dergi” adıyla bir belgesel hazırlıyoruz. Bu belgeselin yönetmeni İletişim Fakültemizden Prof. Dr. Mustafa Yağbasan, kameramanı Fatih Aydın, metin yazarı ise dergimizin Genel Yayın Yönetmeni Nazım Payam’dır.
Haberin Linki :